Oldalak

2012. május 24., csütörtök

A híres Androméda ködöt még tavaly októberben rajzoltam le a 80/900-as refraktorral, ám a rajzot még nem dolgoztam ki. Íme a friss rajz és a tavalyi leírás:

LM rajz átmérő: 90 ívperc
Objektum: M31 galaxis és kísérői
Koordináták:
Dátum: 2011-10-28
Időpont: 19:33UT
Műszer: 80/900 SW refraktor
Nagyítás: 35X, 90X
Légkör: S/T - 6/4
Észlelés helye: Nagyvarsány

Leírás:
2011 október 28-ának estéjén egy közismert óriásra esett a választásom, az M31-re. Bár sokat volt már észlelve de az én kis távcsövemnek nagyon hálás objektum ez; nagyis, fényes is ráadásul két kísérő-galaxistáarsát is láthatom, így nekiültem.
8L, 35X.: Az 1,5 fokos látómező 2/3-át első látásra kitölti a legközelebbi galaktikus szomszédunk, ám amint a szemünket a látómezőbe folyatjuk egyre hosszabbnak és hosszabbnak tűnik. Maximális mérete nálam az 1,2 fokot érte el az LM alapján. A John H. Mallas és Evered Kreimer által írt "Messier album" című könyvben olvastam hogy a spirálkarok észlelésének legjobb módja ha hagyjuk az M31-et átúszni a látómezőn. Mivel nincs óragépem ezzel nem volt gond; az Androméda-köd állandóan "úszott" Alakja egy hatalmas lencséhez hasonlít magja fényes, és a mag körül szorosan egy fényesebb régió látszik. Magán a galaxis felületén nem nagyon vettem észre semmi különöset, bár néha-néha itt ott mintha jöttek volna részletek. De inkább nem rajzoltam le őket mert még nem vagyok annyira gyakorlott hogy a sejtéseimet jól kezeljem.
Az M32 is első látásra jött elő az égi háttérből; nagyon pontszerű, koncentrált és fényes volt, mérete kb. 4-5 ívperc.
Az M110 már keményebb dió bár ez sem nehéz igazán. Fényessége elméletileg nagyobb mint az M32-nek de mivel nagyobb felületű ezért nehezebb észrevenni. Hosszabbik tengelyénél 10 ívperces lehet, és egyébként most először láttam életemben.
8L, 90X.: nagyobb nagyítással csak az M31 magját vizsgáltam, különösebb eredmény nélkül. Annyit tudtam csak megállapítani hogy a magja csillagszerű és hogy ezzel a nagyítással a mag körüli fényes rész kicsit foltosodik.